• A szemfenéki eltérések korai stádiumban még nem okoznak panaszt, de súlyos következményekkel járhatnak. A korai felismerés esetén általában még jól kezelhetők.

A szemfenéki eltérések az első időszakban még nem okoznak panaszt, emiatt akkor is érdemes rendszeres szűrővizsgálaton részt venni, ha nem tapasztalunk látásromlást.

A szemfenék vizsgálata során lényegében a szemgolyó hátsó részét vizsgáljuk. Itt helyezkedik el az az ideghártya-terület, ami a látás szempontjából a rendkívül lényeges. A szemfenék vizsgálatakor több olyan betegséget is kiszűrhetünk, amelyek korai felismerés esetén még jól kezelhetők. Ilyenek:

a látóidegfő károsodása utalhat zöld hályogra, a látoideg gyulladására stb.,
az erek állapotából következtethetünk magasvérnyomás-betegségre,
felismerhetők az ideghártya saját betegségei mint pl. a szemfenéki vénás elzáródás,
időben felfedezhetők az ép ideghártyában jelen nem lévő anyagok, lerakódások (pl. cukorbetegség miatt),
észlelhető a sárgafolt elfajulás vagy az ideghártya szélső részein lévő retina szakadás  vagy leválásának a lehetősége

A szemfenék vizsgálatakor minden esetben puppillatágítást végzünk, így láthatóvá válnak a szemfenéki képletek.

  • Optikáinkban a legmodernebb eszközökkel, többféleképpen is ellenőrizzük, hogy van-e a lencsében homály, ami szürkehályogra utal. Bár ma még nem gyógyítható, időben felismerve a glaukóma kezelhető. A korai felismeréssel és gyógykezeléssel elkerülhető a legrosszabb következmény, a vakság.

Noncontact tonométer /érintésnélküli szemnyomás mérő/

Glaukoma /zöldhályog/ nagyon alattomos, veszélyes szembetegség, ami minden fájdalom nélkül kezdődik. A megnövekedett szemnyomástól elhalnak a szemfenéken a látóidegek, lassan észrevétlenül megszűnik először a perifériás, majd a centrális látás. A glaukomás beteg, homályos látást, színes gyűrüket észlel a fényforrások körül. A perifériás látás elvesztését, és a csőlátás kialakulását nem érzékeli, ezt csak speciális készülékekkel lehet kimutatni. A szem vörösödése és fájdalom a szemben, mind figyelmeztető jel lehet.glaukoma pontos kiváltó okait nem ismerik, akinek családjában már előfordult, fokozottan veszélyeztetett. A betegség kezelése szemcseppekkel történik, sebészeti beavatkozásra akkor van szükség ha csatorna rendszer elzáródását más módon nem lehet megszüntetni.

A Regéczy Optikában, a szemnyomás mérés teljesen fájdalommentes és Ingyenes. A legkorszerűbb automata Non-contact /érintés nélküli/ Tonometer, sürített levegőnyomással méri meg a szemnyomást a másodperc töredéke alatt. 40 éves kor felett mindenkinek ajánlott szűrővizsgálaton részt venni, a betegség mielőbbi felismerése miatt.